Få styr på regnskabet som iværksætter

Få styr på regnskabet

Få styr på regnskabet som iværksætter

Der er mange ting, du skal tage stilling til som iværksætter. Administration og regnskab er typisk noget af det, som tager tid. Det behøver det dog ikke, hvis du har styr på dit regnskab fra dag 1 — og fx bruger et godt faktureringsprogram. 

Tiden, du sparer på ikke at skulle sidde og svede over bogføring og regnskabsregler, kan du bruge på at vækste din virksomhed. Det er også vigtigt, at du har styr på dine bilag og købs-/salgsmoms, så alt bliver bogført korrekt, og du har penge til at indberette og betale moms. 

Kom godt i gang med iværksætterdrømmen

Tillykke med livet som iværksætter. Der er mange ting, du skal have styr på, når du kaster dig ud i at starte egen virksomhed. Administration og regnskab er typisk ting, som tager rigtig meget af ens tid — både i opstarten og i driften.

Det er dog vigtigt, at du har styr på det administrative og regnskabet som iværksætter. Mange iværksættere knækker nemlig nakken, fordi der ikke er styr på likviditeten (den økonomiske tilstand i virksomheden). Der skal nemlig ikke meget til at lukke virksomheden, når pengene er små. 

Der skal ikke mere til at lukke firmaet end én utilfreds leverandør, hvis du er bagud med dine regninger og ikke har en buffer. Det er også vigtigt, at du har penge til at betale fx moms. Det kan du læse mere om i et senere afsnit. 

Hvis du har oprettet en enkeltmandsvirksomhed, hæfter du selv personligt for eventuelle udestående beløb, hvis virksomheden går konkurs. Derfor skal du også tænke over, hvilken virksomhedstype du vil oprette, når du starter som iværksætter. 

Få styr på regnskabet fra dag 1

Godt begyndt er halvt fuldendt. Det gælder især for dit regnskab. Det er en god idé at bruge tid på at sætte sig ind i de overordnede love og regler — og vælge et regnskabsprogram, der kan hjælpe dig. Det vil du sætte stor pris på, når du er godt i gang med iværksættereventyret.

Med et godt regnskab har du fx altid styr på:

  • Om dine kunder betaler deres regninger (til tiden)

  • Købs- og salgsmoms

  • Bilag og kvitteringer

Med et samlet overblik over indtægter og udgifter kan du drive din virksomhed professionelt. En af de største fordele ved et automatiseret regnskab er, at du kan fokusere på virksomhedens kerneprodukt i stedet for at bruge tiden på at lave regnskab.

Husk at gemme penge til moms

Moms er en afgift til staten, som bliver lagt oveni prisen af ethvert salg af serviceydelser og produkter, og den er typisk på 25% af ydelsen eller servicens pris. Du skal indberette og betale moms flere gange i løbet af året. Du skal også indberette moms, selvom du ikke har haft nogen aktivitet i perioden.Hvis du ikke indberetter moms, laver Skattestyrelsen et midlertidigt skøn, som koster 800 kroner hver gang. 

Det afhænger af virksomhedens omsætning, hvor ofte du skal indberette. Nystartede virksomheder skal dog indberette moms hvert kvartal det første halvandet år. Når de 18 måneder er gået, kan du ansøge om at indberette hvert halvår, hvis din omsætning er mindre end 5 millioner kroner. Du fortsætter med kvartalsvis indberetning, hvis du ikke gør noget.

Der findes både købsmoms og salgsmoms. Købsmomsen er alle de momspligtige varer og ydelser, du har købt, mens salgsmomsen er de momspligtige varer og ydelser, du har solgt. Indberetningen består af virksomhedens samlede købs- og salgsmoms. Begge tal skal indberettes til Skattestyrelsen. 

Nogle brancher er undtaget for momsen. Det er fx banker og mindre selvstændige virksomheder, der betragtes som hobbyvirksomheder. Langt de fleste virksomheder er dog momspligtige. Med et godt faktureringsprogram har du altid overblik over, hvor meget moms du skal indberette. Så bliver du aldrig overrasket over beløbet, når det er tid til at indberette og betale.

Spar tid og penge med et godt faktureringsprogram

Du skal registrere alle transaktioner i virksomheden. Det gælder både salg til andre og køb af fx udstyr og varer. Det er vigtigt, at du registrerer dine bilag korrekt, da der er forskellige regler for moms og fradrag. Der er blandt andet forskel på, om du har købt blomster som gave til en forretningsforbindelse eller til at pynte på kontoret.

Et faktureringsprogram, som fx Dinero, hjælper dig med at bogføre alle dine bilag korrekt. Du kan forbinde faktureringsprogrammet og din webshop, så du slipper for at taste de samme oplysninger ind flere gange. Det sparer dig også for udgifter til revisorer/bogholdere. Du sparer altså både tid og penge med et automatiseret bogføringssystem. 

Du får et nemt og simpelt flow fra tilbud til betaling, så du i stedet kan fokusere på at skabe værdi for virksomheden. Når virksomheden er blevet større, kan du integrere fx lønsystem og betalingsløsninger med faktureringsprogrammet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *